AC Şarj İstasyonu Nedir?
Şebekeden gelen ve evinizdeki veya ofisinizdeki ev prizlerinden erişilebilen elektrik her zaman AC'dir. Bu elektrik akımı, akma şeklinden dolayı adını almıştır. AC periyodik olarak yön değiştirir, böylece akım değişir.
AC elektriği uzun mesafelerde verimli bir şekilde taşınabildiğinden, hepimizin bildiği ve doğrudan erişebildiği küresel bir standarttır.
AC ve DC Nedir?
AC, periyodik olarak yön değiştiren, yani dönüşümlü olarak değişen bir elektrik akımı veya yük akışıdır. AC gücü, rüzgâr veya hidroelektrik türbinleri gibi dönen jeneratörler kullanan yenilenebilir kaynaklardan üretilebilir. AC ayrıca uzun mesafeler boyunca verimli bir şekilde taşınabilir; bu nedenle neredeyse dünyanın tüm elektrik şebekeleri AC gücü kullanır ve bu nedenle evinizde ve ofisinizde AC gücü bulabilirsiniz.
DC her zaman düz bir çizgide hareket eder ve güneş panelleri gibi yenilenebilir enerji teknolojileri ile üretilebilir. Diğer şeylerin yanı sıra DC, enerji depolama ve LED aydınlatma için kullanılabilir. Piller DC gücünü depolar ve siz bunu hiç fark etmemiş olsanız da dizüstü bilgisayarınızı her şarj ettiğinizde, şarj cihazı şebekeden gelen AC gücünü dizüstü bilgisayarınızın pili için DC gücüne dönüştürür.
Elektrikli Mobilitede AC ve DC Şarjı
Bir elektrikli aracı şarj etmekten bahsettiğimizde, AC ve DC şarjı arasındaki temel fark, AC'den DC'ye dönüşümün gerçekleştiği yerdir. Bir EV'nin AC veya DC şarj istasyonu kullanıp kullanmadığına bakılmaksızın, elektrikli otomobil pili yine de yalnızca DC enerjisini depolayacaktır.
Bir DC şarj istasyonu kullandığınızda, AC'den (şebekeden) DC'ye dönüşüm, şarj istasyonunda gerçekleşir ve DC gücünün direkt istasyondan aküye akmasına izin verir. Dönüştürme işlemi elektrikli arabada değil daha geniş şarj istasyonunda gerçekleştiğinden, AC gücünü şebekeden çok hızlı bir şekilde dönüştürmek için daha büyük dönüştürücüler kullanılabilir. Sonuç olarak, bazı DC istasyonları 350 kW'a kadar güç sağlayabilir ve bir EV'yi 15 dakikada tamamen şarj edebilir.
AC Şarj İstasyonları Nasıl Kullanılır?
AC şarj ünitelerinin detayına inmeden önce bilinmesi gereken bir diğer nokta elektrikli araç şarjı için bulunan farklı şarj seviyeleridir. Elektrikli araba şarjı 3 seviyeye ayrılmıştır; seviye 1, seviye 2 ve seviye 3. Genel olarak konuşursak, şarj seviyesi ne kadar yüksek olursa, güç çıkışı o kadar yüksek olur ve elektrikli arabanızı o kadar hızlı şarj eder. Ayrıca Seviye 1 ve 2 AC şarj ünitelerini, seviye 3 ise DC şarj ünitelerini ifade etmektedir.
AC Şarj Ünitelerinin Çalışma Prensibi Nedir?
Şebekeden gelen ve evinizdeki veya ofisinizdeki ev prizlerinden erişilebilen elektrik her zaman AC'dir. Bu elektrik akımı, akma şeklinden dolayı adını almıştır. AC periyodik olarak yön değiştirir, böylece akım değişir.
AC elektriği uzun mesafelerde verimli bir şekilde taşınabildiğinden, hepimizin bildiği ve doğrudan erişebildiği küresel bir standarttır.
1. Seviye Şarj Nedir?
Seviye 1 şarjı, bir elektrikli arabayı şarj etmenin en yavaş ancak en erişilebilir yoludur. Seviye 1 şarj, elektrikli aracınızla birlikte satın aldığınız kabloyu normal duvar prizinize takarak veya duvara monte edebileceğiniz ayrı bir seviye 1 şarj cihazı alarak yapılır.
Şarj süreleri araca göre farklılık gösterip hava koşulları, sürüş tarzı ve yerleşik akü dönüştürücü gibi diğer faktörlere bağlı olsa da 1. seviye şarj elektrikli arabanızın pilini saatte yaklaşık 6 ila 8 km dolduracaktır; yani 160 km sürdüyseniz bu, aracınızı tamamen şarj etmenin 20 ila 25 saat süreceği anlamına gelir.
2. Seviye Şarj Nedir?
Seviye 2 EV şarj istasyonları genellikle halka açık veya ticari park alanlarında, ofiste veya yerleşim alanlarında bulunur. Bu şarj istasyonları, seviye 1 şarj cihazlarından çok daha hızlıdır. Seviye 2 şarj istasyonları, nispeten yüksek şarj hızları sunan ve çeşitli ek akıllı işlevlere sahip olabilen ayrı istasyonlardır. Seviye 2 şarj istasyonunun kurulumu bir profesyonel tarafından yapılmalıdır.
Kabaca konuşursak, güç çıkışına ve şarj ettiğiniz araca bağlı olarak 1. seviye bir şarj cihazından yaklaşık 5 ila 15 kat daha hızlıdır.
7,4 kW ile bir saatlik şarj, yaklaşık 40 kilometre menzil, 60 kilometre menzilde 11 kW ve 120 kilometre menzilde 22kW ile sonuçlanacaktır. Bu hesaplamalar, 100 kilometrede 18kWh'lik ortalama pil tüketimine dayalı yaklaşık değerlerdir. Gerçek güç tüketimi araca, akü boyutuna ve araç koşullarına bağlıdır.
AC Şarj Cihazı Fiyatları
AC araç şarj ünitelerinin fiyatları DC şarj ünitelerine oranla daha düşüktür. Bunun sebebi yukarıda da açıkladığımız gibi AC şarj ünitelerinin çıkış gücünün daha düşük olmasıdır. Fiyat aralıkları ise şirketin sahip olduğu fiyat politikasına göre değişmektedir.
Sıkça Sorulan Sorular:
A-) Elektrikli Araçlar Nasıl Şarj Olur?
B-) Elektrikli Araç Şarj Yöntemleri Nelerdir?
C-) Elektrikli Araçlar Evde Nasıl Şarj Edilir?
D-) AC ve DC Şarj İstasyonları Arasındaki Fark Nedir?
AC şarj üniteleri günlük şarj için en uygun yöntemdir. Genellikle otopark, iş yeri gibi AC şarj üniteleri günlük şarj için en uygun yöntemdir. Genellikle ev ve iş yeri ortamlarından tercih edilen AC Şarj İsasyonları (Seviye 1/Seviye 2), farklı seviyelerine göre farklı güç üretmektedir.
DC şarj üniteleri hızlı şarj isasyonları olarak bilinmektedir. DC şarj isasyonları (Seviye 3) doğrudan bataryaya aktığı için bataryayı daha hızlı şarj etmektedir.