Araç Aküsünü Güneş Enerjisiyle Şarj Etmek Ne Kadar Sürer?
Giderek artan sayıda ev sahibi, daha yeşil bir dünya umuduyla çatılarına güneş panelleri kurarak evlerini %100 yenilenebilir ve %100 ücretsiz elektrikle besliyor. Bilmiyor olabileceğiniz bir şey de, aynı bu güneş paneli dizileri, evdeki AC şarj cihazınız aracılığıyla elektrikli araçları şarj etmek için de kullanılabiliyor.
Bu bilgi özellikle önemli, çünkü elektrikli araç sürücülerinin büyük çoğunluğu arabalarını evde şarj ediyor ve çevresel kaygılar potansiyel alıcıların elektrikli arabalara geçiş yapmasının en önemli motivasyonlarından biri.
Elektrikli araç sahibi olarak karbon ayak izinizi azaltmanın en kolay ve etkili yollarından biri, aracınızı şarj etmek için evde güneş enerjisi sistemi kurmayı düşünmektir.
Ancak elbette, bir konut güneş paneli sistemi kurmak için gereken önemli yatırımı yapmadan önce, evde güneş enerjisiyle EA şarjının ne kadar verimli olduğunu bilmek isteyeceksiniz.
Bu makale, elektrikli araç sürücülerinin akıllarını en çok kurcalayan sorulardan biri olan "Evde güneş panelleri kullanarak bir elektrikli aracı ne kadar hızlı şarj edebilirsiniz?" sorusuna derinlemesine yanıt veriyor.
Güneş Paneliyle Elektrikli Araç Şarjı: Temel Bilgiler
Evde güneş panelleriyle elektrikli araç şarjının hızına geçmeden önce, güneş panellerinin çalışma prensiplerine bir göz atalım.
Güneş paneli hücrelerindeki yarı iletken malzemeler güneş ışınlarına maruz kaldığında, ışık enerjisi elektronların yer değiştirmesine neden olur ve bu da akım üretir. Bu akım (DC) doğrudan ev elektrik şebekesine beslenmeden önce, güneş paneline entegre teknoloji sayesinde güçlendirilir veya AC'ye dönüştürülüp bataryalarda depolanır. Daha sonra, aracınızı şarj etmek için evdeki EA şarj cihazınız aracılığıyla aracınıza yönlendirebilirsiniz.
Güneş panellerinizin üretebileceği elektrik miktarını etkileyen çeşitli faktörler vardır. Bunlar şunları içerir:
- Güneş panellerinin yönü
- Panellerin eğim açısı
- Panellerin önündeki engeller (gölgelenme)
- Panellerin tipi ve kalitesi
- Bölgenizdeki güneşlenme süresi ve ışınım
- Panellerin belirli bir zamanda aldığı güneş ışığı miktarı
- Güneş paneli verimliliği (genel olarak, %25 enerji kaybı standarttır)
- Panellerin bakımı
Bu faktörlerin çoğu günden güne ve saatten saate büyük ölçüde değişebilir. Bu nedenle, güneş panellerini bir enerji yönetim sistemi (EMS) ile eşleştirmek akıllıca olabilir. EMS ve EA ev şarj cihazının birleşimi, güneş enerjisi üretiminin zirvelerini ve düşüşlerini düzenlemeye ve yönetmeye yardımcı olabilir.
Güneş Enerjisi Üretimini Hesaplama
Mevcut veya gelecekteki güneş paneli sisteminizin ne kadar elektrik üreteceği, yukarıda bahsedilen değişkenlere bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Ancak, güneş enerjisiyle EA şarj hızları konusundaki tartışmamız için güneşli bir örneğe bakalım.
Meksika'nın güneşli başkenti Meksiko Şehri'ndeki güneye bakan bir çatıya monte edilmiş kaliteli bir 300W güneş paneli örneğini kullanacağız. Bu şehir ortalama 6.02 saatlik zirve güneş ışığı alıyor. Panel optimal açıda konumlandırıldığında, güneye doğru bakıyorsa, temiz, gölgesiz ve direkt güneş ışığı altında ise, reklamı yapılan %25 verimlilikte çalışacağını (yani tam enerji potansiyelinin yaklaşık %75'ini üreteceğini) bekleyebiliriz.
Bu panelin ortalama üretimini şöyle hesaplayabiliriz:
(Panel güç derecesi) x (ortalama zirve güneş saati) x (panel verimliliği) = günlük üretilen kWh
0,3kW x 6,02 saat/gün x 0,75 = 1,35kWh/gün panel başına
Dolayısıyla bu örnekte, Meksiko Şehri çatısına kurulan tek bir 300W panel ortalama olarak günlük 1,35kWh enerji üretecektir. Bu 300W panel 10 panellik bir dizinin parçası olsaydı, dizinin her gün 13,5kWh ücretsiz ve yeşil güneş enerjisi üreteceğini hesaplayabiliriz.
Güneş paneli sisteminizin ortalama ne kadar enerji üretebileceğini bilmek, sistemin elektrikli aracınızı ne kadar hızlı şarj edebileceğini hesaplamak için önemli bir rol oynar. Hepimiz Meksiko Şehri'nde yaşamıyoruz, bu nedenle konumunuza göre değişir.
Örneğin ABD'de San Diego'da ortalama günlük güneşlenme süresi 8,4 saattir. Bu nedenle aynı kurulumu kullanarak ortalama güneş enerjisi üretimi 18,9 kWh olacaktır. New York'ta ise ortalama günlük güneşlenme süresi 6,9 saattir ve bu da 15,5 kWh üretime yol açacaktır.
Avrupa şehirlerinde Amsterdam, Brüksel, Paris veya Berlin gibi ortalama günlük güneşlenme süresi yaklaşık 4,5 saattir.
Aynı formülü ve kurulumu kullanırsak, bu günlük 10,12 kWh güneş enerjisi üretimine yol açacaktır. Ortalama günlük güneşlenme süresi sadece 3,8 saat olan Londra'da ise bu miktar 8,55 kWh olacaktır.
Evdeki diğer cihazlar da güneş enerjisi ile çalışır
Arabanızı şarj etmek için kullanabileceğiniz güneş enerjisi miktarı sadece güneş ışığı saatlerine bağlı değildir. Elbette evinizdeki diğer cihazlar da elektrikle çalışır. Örneğin bir mikrodalga fırın yaklaşık 0,14 kWh, bir fırın yaklaşık 3,5 kWh, bir televizyon yaklaşık 0,3 kWh ve 5 ampulün 2 saat açık kalması yaklaşık 0,6 kWh gerektirir. Bu cihazlar güneş enerjisini kullanıyorsa, aracınıza girmeyen 4,5 kWh güneş enerjisi var demektir. Ürettiğiniz güneş enerjisini elektrikli aracınız için kullanmak istiyorsanız, ev enerjisi yönetim sistemleri veya akıllı şarj istasyonu özellikleri optimizasyon sağlayabilir.
Güneş Enerjisiyle Elektrikli Araç Şarjı: Elektrikli Araçların Güneş Şarj Hızlarını Etkileyen 5 Faktör
Elektrikli araçları güneş panelleri kullanarak şarj edebileceğinizi biliyoruz. Ancak bunu ne kadar hızlı yapabileceğinizi hangi faktörler belirliyor? Hadi bir göz atalım.
1) Elektrikli Araç Batarya Boyutu:
Aracınızın bataryasının tutabileceği kWh cinsinden elektrik miktarı. Bu aslında "%100 şarjlı" göstergesidir. Batarya ne kadar büyükse, doldurmak için gereken elektrik miktarı da o kadar fazla olur.
2) Elektrikli Araç Batarya Şarj Kapasitesi:
Elektrikli aracınızın batarya kapasitesi, kWh cinsinden bir bataryada depolanabilecek toplam enerji miktarıdır. Örneğin, Honda e bir şarj cihazından maksimum 35,5kWh alabilirken, Audi e-tron GT quattro'nun batarya kapasitesi 93,4kWh'dir.
3) Hava Durumu:
Hava ne kadar soğuk olursa, piller o kadar kötü performans gösterir. Bu durum akıllı telefonunuz için de elektrikli aracınız için de geçerlidir. Dolayısıyla, daha soğuk sıcaklıklarda güneş enerjisiyle bir elektrikli araç bataryasını şarj etmenin daha uzun süreceğini unutmayın.
4) EA Şarj Cihazı ve Güneş Paneli Çıkışı:
Son olarak, elektrikli aracınızı ne kadar enerji ile şarj edebileceğinizi belirleyen iki ana faktör
1) Evdeki AC şarj cihazınızın çıkışı ve
2) Güneş paneli sisteminizin çıkışıdır.
Eğer elektrikli aracınızı sadece güneş enerjisiyle şarj etmek istiyorsanız, her gün panellerinizin ürettiği enerji miktarı ile sınırlı kalacaksınız (enerji kW olarak, güç ise kWh olarak ifade edilir). Bu süreçte evdeki diğer tüm cihazları kapatmanız gerekebilir.
AC şarj cihazınız, şarj süresi boyunca elektrikli aracınıza sabit bir güç sağlayacaktır. Bu güç, AC şarj cihazının özelliklerine bağlıdır. Örneğin, firmamızın en yeni ev tipi AC şarj cihazı, güneş paneli sisteminizin ürettiği enerjiye ve sizin tercih ettiğiniz ayarlara bağlı olarak elektrikli aracınıza 7,4 kW, 11 kW veya 22 kW güç sağlayabilir.
Sonuç: Güneş Enerjisiyle Elektrikli Araç Şarjı Değer mi?
Bazı popüler elektrikli araç modelleri, uygun güneşlenme süresinde sadece güneş enerjisiyle günlük olarak şarj edilebilirken, bazıları için ise aynı etkiyi elde etmek için birden fazla gün güneş enerjisi ile şarj gerekebilir.
Neyse ki, her zaman sadece güneş enerjisiyle şarj etmek zorunda değilsiniz. Bunun yerine, bir güneş paneli dizisi şebeke elektriği ile birlikte kullanılarak elektrikli aracınızı daha hızlı şarj edebilir, yine de elektrik faturalarınızdan tasarruf edebilir ve karbon ayak izini azaltabilirsiniz.
Güneş enerjisiyle çalışan ev tipi EA şarj kurulumunuzun verimliliğini artırmak için, yenilenebilir enerjinizi yalnızca güneşli saatlerde değil, ihtiyacınız olduğunda kullanmanızı sağlayan pil depolama entegre edebilirsiniz.
Umarım bu güneş enerjisiyle EA şarj hızı rehberi, güneş paneliyle şarjın, elektrikli aracınızı şarj etmek için uygun maliyetli, etkili ve sürdürülebilir bir yöntem olduğunu göstermiştir. Evde güneş enerjisiyle EA şarjı hakkında daha fazla bilgi edinmek için blogumuzu ziyaret edin.