Elektrikli Araç Şarj Ünitesi Nedir?
Elektrikli araç şarj ünitesi, elektrikle çalışan araçların bataryasının şarj edilmesini sağlayan elektrik transferi sağlayan birimlere verilen addır. Bu üniteler kamuya açık alanlarda bulunabileceği gibi ev ya da iş yerlerinde de bulunabilmektedir. Kullanım son derece kolay olduğu için herhangi bir görevli yardımı olmaksızın da araç şarj işlerimi bireysel olarak gerçekleştirilebilir.
Elektrikli Araç Şarj Ünitesi Nasıl Çalışır?
Elektrikli araç şarj üniteleri, alternatif ve doğru akım olarak iki türlü enerjiye sahiptir. Bu tür farklılıkları şarj üniteleri elektrik aktarma gücünün ve kapasitesinin yanında, araçların ne kadar sürede şarj olacağını da belirleyen etmenler arasındadır.
Alternatif Akımla (AC) aracımı nasıl şarj ederim?
Alternatif akım gündelik hayatımızda en sık gördüğümüz enerji türlerindendir. Evde ya da iş yerinde kullandığımız prizler, sokak lambalar alternatif akım kullanmaktadır. AC tip şarj üniteleri seviye 1 ve seviye 2 olarak ayrılmaktadır:
- Seviye 1 şarj cihazı, evde duvara taktığınız bir şarj cihazıdır. Şarj cihazı standart ev prizinden yalnızca küçük bir miktar güç çekebildiğinden, elektrikli bir aracı şarj etmenin en yavaş yolu budur. Ancak, evinizde herhangi bir ek altyapıya ihtiyacınız olmadığından ve kablo genellikle arabayla birlikte geldiğinden, bir EV'yi şarj etmenin en erişilebilir ve uygun fiyatlı yoludur. Seviye 1 şarj cihazının maksimum çıkışı 2,3 kW olduğundan, bir saatlik şarj yaklaşık 6-8 km (4-5 mil) menzil sağlayacaktır.
- Seviye 2 şarj (genellikle konut veya AC şarj cihazları olarak anılır), EV şarjında bir sonraki adımdır: Seviye 1 şarjdan daha hızlı, daha akıllı, daha güvenli ve daha uygun maliyetlidir. Evlerde ve apartman bloklarında olduğu gibi kamusal alanlarda, ticari otoparklarda veya ofiste bulunabilirler. Seviye 1 şarj cihazlarının aksine, Seviye 2 şarj cihazları nispeten yüksek şarj hızları sunan ayrı istasyonlardır. Ancak, bu tamamen güç çıkışına bağlıdır. Seviye 2 şarj istasyonları, bir EV'ye en az 3,7 kW ile 22 kW arasında güç sağlama yeteneğine sahiptir.
Elektrikli Araç Hızlı Şarj Ünitesi DC Nedir?
Bir DC şarj istasyonu kullandığınızda, AC'den (şebekeden) DC'ye dönüşüm, şarj istasyonunda gerçekleşir ve DC gücünün doğrudan istasyondan aküye akmasına izin verir. Dönüştürme işlemi EV'de değil daha geniş şarj istasyonunda gerçekleştiğinden, AC gücünü şebekeden çok hızlı bir şekilde dönüştürmek için daha büyük dönüştürücüler kullanılabilir.
Sonuç olarak, bazı DC istasyonları 350 kW'a kadar güç sağlayabilir ve bir EV'yi 15 dakikada tamamen şarj edebilir.
Elektrikli Araç Şarj İstasyon Fiyatları?
Elektrikli araç şarj istasyon fiyatları ünitenin çeşidine ve şirketin tarifesine göre değişim göstermektedir. Elektrikli araç şarj üniteleri eğer AC ise fiyatları DC şarj ünitelerine göre daha düşüktür.
Elektrikli Araç şarj istasyonlarında fiyatlar abonelik ve abone olmama durumuna göre de farklılık göstermektedir. Abone olanlar için dakika başı fiyatlandırma yapılırken, abone olmayanlara ise ünite üzerinden sabit tutarda fiyatlandırılma yapılıyor. Elektrikli araç şarj istasyon ücretleri ve tarife farklılıkları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için tıklayınız.